Wrota Podlasia o kuchni Puszczy Knyszyńskiej w Sokolu

Wrota Podlasia

16 października 2013, 08:45

Kuchnia Puszczy Knyszyńskiej

Towarzystwo Przyjaciół Sokola zaprasza na ostatnie już spotkanie w ramach projektu „Scheda, korzyści czy kompleksy” w sobotę 19.X.2013 r, godz.16.00, Dom Ludowy.

Szóstym tematem będzie „Tradycyjne potrawy Puszczy Knyszyńskiej”. Wykład i zajęcia praktyczne poprowadzi Danuta Bagińska, specjalistka dań regionalnych Podlasia, pracownik PODR  w Szepietowie , prezes stowarzyszenia Bardzo Aktywna Wieś „BarWa” w Rafałówce.

Uczestnicy tego niecodziennego wieczoru przyniosą ze sobą przepisy  na potrawy, które niegdyś królowały w ich domach gotowane przez babcie i matki. Powstanie z nich zbiór tradycyjnych potraw Sokola, który może dać zaczątek książce kucharskiej dla poszukujących dawnych smaków kuchni polskiej.

Podczas spotkanie wspominane będą dawne potrawy, smaki, okoliczności ich przyrządzania, sposoby serwowania oraz towarzyszące im anegdoty i przyśpiewki.

Organizatorzy zakupili produkty na wykonanie pierogów polskich z różnorodnym nadzieniem: mięsnym, jarskim, oraz kiszoną kapustą z grzybami jako potraw charakterystycznych dla tego terenu. Nie zabraknie także surówek towarzyszących pierogom na sokolskich stołach.

Jeśli chcesz niebanalnie spędzić jesienne, sobotnie popołudnie - przyjedź do Sokola.

Projekt dofinansowany jest ze środków Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego w Białymstoku.


 


Licznik odwiedzin: 164772